Trojská 230/96, 171 00 Praha 7 - Troja, tel.: +420 284 691 121, e-mail: info@mctroja.cz česky english

Úvod » Aktuality

Pomoc občanům Ukrajiny

Městská část Praha-Troja se zapojuje do pomoci občanům Ukrajiny, kterou organizuje Hlavní město Praha a Ministerstvo vnitra ČR.

Hlavní město Praha

Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib v návaznosti na invazi Ruské federace na Ukrajinu a aktuální humanitární krizi na východě Evropy vyzval Pražany nebo podnikatele, kteří mají možnost nabídnout humanitární ubytování, aby tak učinili on-line ve speciálním dotazníku zde: pomocukrajine-ubytovani.praha.eu.

Informace z webových stránek hl.m.Prahy zde.

Asistenční centrum pomoci Ukrajině v Praze

Informace Ministerstva vnitra ČR

MV ČR provozuje zvláštní infolinku (+420 974 801 802), e-mailovou adresu (ukrajina@mvcr.cz) a webovou sekci (https://www.mvcr.cz/clanek/informace-pro-obcany-ukrajiny.aspx) pro informování občanů Ukrajiny o pobytových i dalších otázkách.

Ukrajinci, kteří u nás žijí dlouhodobě, si v případě konce platnosti povolení mohou standardně požádat o jeho prodloužení. V případě těch, kteří zde pracují na krátká víza, není prodloužení možné, nedovoluje to evropská legislativa. Zejména pro tyto případy jsme přichystali možnost žádosti o zvláštní titul, tzv. speciální dlouhodobé vízum. O toho vízum je možné požádat na regionálních pracovištích OAMP před skončením platnosti stávajícího víza. Udělujeme ho na počkání. Poté již stačí domluvit se se zaměstnavatelem a požádat na Úřadu práce o povolení k zaměstnání. Informace pro tyto případy jsou v zeleném přiloženém letáku, další informace jsou zde: https://www.mvcr.cz/ukrajina. V pátek proběhly první speciální úřední hodiny, v mnoha krajích bylo otevřeno i dnes – bez větších problémů.

Nově příchozí Ukrajinci mohou do ČR vstoupit v rámci bezvízového styku, nepotřebují tedy po dobu 3 měsíců k pobytu žádné vízum. Nicméně předpokládáme, že se budou chtít zapojit do běžného života a začít pracovat, i oni tedy mohou požádat o speciální dlouhodobé vízum. Mnoho z těch, co nově přijíždí, má v ČR nějaké zázemí – rodinu, kamarády, takže část z nich nebudou potřebovat žádnou asistenci. Tito cizinci musí splnit svou registrační povinnost na zaregistrovat na Policii ČR – na oddělení pobytu cizinců odboru cizinecké policie (v případě ubytování v hotelech nebo jiných ubytovacích zařízeních tuto povinnost vyřizuje ubytovatel).

Pro ty, co toto zázemí nemají (nemají prostředky pro zajištění ubytování, nemají na území rodinu nebo známé), je připravena pomoc v rámci v pátek schváleného Programu Ukrajina. Takové osoby budou nasměrovány do Registračního humanitárního střediska Vyšní Lhoty (Vyšní Lhoty 234), kde proběhne jejich registrace (včetně vyřízení speciálního dlouhodobého víza) a dále budou rozvezeni do dalších ubytovacích zařízení. Kapacita Programu na první záchyt bude 5000 míst.

Pokud máte v regionu informaci, že již někdo došlo k hromadnému ubytování (například silami kraje, neziskových organizací), není nutné, aby všichni nově příchozí cestovali do Vyšních Lhot. Jet do Vyšních Lhot je tedy možnost, ale rozhodně to není povinnost (pozor, v tomto duchu jsme již zaznamenali špatně podávané informace). Žádosti o speciální dlouhodobá víza je možné vyřídit na našich regionálních pracovištích.  Tam je možné objednat se hromadně, a to přes email: ukrajinakraje@mvcr.cz  V návaznosti na tuto žádost kontaktujeme příslušné pracovníky, kteří se domluví na podrobnostech. Informace pro nově příchozí jsou v oranžovém přiloženém letáku.

Veškeré informace se snažíme ihned vkládat na web: https://www.mvcr.cz/ukrajina

Další informace získají občané Ukrajina na webu Správy uprchlických zařízení  http://www.suz.cz/ubytovani-pro-ukrajinske-rodiny/ je e-mailová adresa ubytovaniukrajina@suz.cz pro evidenci nabídek pomoci s ubytováním ze strany veřejnosti.

 

Publikováno: 28.02.2022